Open Source CMS Information

Hjemmeside, de fleste af os har en hjemmeside, såvel privat som virksomhed, nogen laver det med et hjemmeside program på pc’en andre bruger et CMS. Når vi taler om CMS, så findes der mange Open Source CMS derude.

Hvad er et CMS ?

Et CMS (Content Management) betyder indholdsstyring, dvs du bygger din hjemmeside direkte på nettet, du skal ikke have noget program lagt ind på din pc, alt foregår online, og du kan få adgang til dit CMS fra hele verden, kræver bare en computer med intenetadgang.

CMS fåes i mange forskelige udgaver, der kan forskellige ting og de fleste fåes med dansk sprog.

Et CMS kan udvides efter behov med det vi kalder plugins, nogle af disse er open source ander koster lidt penge, men uden disse plugins, kan vi ikke gøre en hjemmeside til det den er.

Et CMS kan udvides med en WebShop, videogalleri, fotogalleri, formularer, booking, kalender,gæstebøger og der er et hav af muligheder.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved brug af CMS ?

Når du bruger et CMS, som virksomhed, skal du overholde GDPR, dvs at din side skal have en cookie & privatlivspolitik og din besøgende skal have mulighed for at få indsigt i, hvad du gemmer om dem, samt de skal kunne anmode om at få deres personlige data slettet, du skal envidere have en sikkerhedsløsning i dit CMS, så du kan se om siden evt er bleven hacket, da du som ansvarlig, skal give din brugere af hjemmesiden besked indenfor 72 timer.

Du skal også sørge for, at dit CMS er opdateret, dvs båd core og plugins er opdateret, dette er meget vigtigt, for at undgå hackning af ens CMS.

I spalten til højre, kan du læse om de mest brugte Open Source CMS.

Alternativer til CMS

Hvis man ikke ønsker at bruge et CMS, fordi man har under 10 sider man skal have online, så kan man bruge en webbuilder, et program der ligger på ens PC, som så udgiver via FTP til ens webhote og dem findes der et par stykker af, læs mere om det på siden WYSIWYG Editorer og hvis man er rigtig hård til det med programmering, kan man lave den i HTML/CSS.

Jeg kan anbefale WebsiteX5 og Mobirise som alternativ til CMS og hvis man har under 10 sider, alt over 10 sider vil jeg anbefale et CMS System.

Hvis du skal bruge CMS, så vil jeg bruge ClassicPress, da den bruger TinyMCE isteden for Blokeditor (Gutenberg)

Open Source CMS Oversigt

WordPress

35% af hjemmesiderne på internet er lavet i WordPress som både kan  bruges til Blogs og som et CMS og her er et par ting som WordPress er  god til.

-Tilpassede Designs
-SEO Venlig
-Responsiv på mobile websteder
-Høj ydeevne
-Håndter på farten
-Høj sikkerhed
-Kraftfuld mediehåndtering
-Let og lettilgængelig
-Gutenberg Editor (Blok)

Der er over 45.000 plugins som kan bruges til tilpasning af netop dit behov.Tilføj galleri,fora,webshops,analyser, osv til din hjemmeside.

WordPress bruges på 30% hjemmesider på nettet, men er også det der er mest hacket, så brug WordFence Security på din hjemmeside.

Læs mere

ClassicPress

En klon af WordPress uden Gutenberg Editor, som bruger TinyMCE som  standard, men som fokuserer på erhvervs orienterede hjemmesider.

-Bedre sikkerhed
-Ingen unødvendige plugins
-Ingen Blok editor (Gutenberg)

Version 1.xx deler plugin bibliotek med WordPress, og man kan se hvilke plugins der køre under ClassicPress.

Version 1.xx er LTS så længe der er behov for det og fra Version 2.xx  vil ClassicPress opbygget sit eget plugin katalog, med plugins der  bliver jævnlig opdateret, dette er ikke altid tilfældet ved WordPress.

ClassicPress er ikke på dansk på nuværende tidspunk, men kan fåes på engelsk.

Læs mere